En ganske bestemt tirsdag

Tirsdag 29. oktober 2019

Inger og Peter Seegert

Inger Seegert & Peter C. Seegert. Alle går med hat. Vi er i de tidlige efterkrigsår. Sidste halvdel af 40′erne.

Datoen og dagen – tirsdag den 29. oktober har 90 års fødselsdag. Forstået på den måde, at det var tirsdag den 29. oktober 1929 at Wall Street-krakket nåede sit højdepunkt. Jeg vil undlade at kloge mig alt for meget på det, men bølgeskvulpene fra det var som bekendt langstrakte. Og følgevirkningerne var med til at styrke Hitlers nazist-parti og hans magtovertagelse i 1933, efter at de ellers havde været ved at tabe pusten i slutningen af 20′erne. At de overhovedet havde fået chancen i 20′ernes forarmede Tyskland skyldtes til dels nogle tåbeligt høje krigsskade-erstatninger som de allierede havde stillet Tyskland over for efter afslutningen af 1. verdenskrig. Og 2. verdenskrig blev på den måde anden halvdel af en lang tragedie.

Det er alt sammen laaang tid siden og så alligevel ikke. For det første ved jeg at min farfar nødtvungent deltog i 1. verdenskrig fordi han med resten af sin dansksindede familie boede i Flensborg. Han røg som reservekavalerist eller noget i den retning til vestfronten eller i hvert fald Frankrig, men kom helskindet hjem igen. Og da det glippede med Flensborg og Danmark i 1920, slog de sig ned nord for grænsen i Løgumkloster. Så langt så godt.

Jeg mener at vide, at min fars ældste bror – min onkel Willy havde slået sig ned i USA i midten af 1920′erne og drev det til at være afdelingsleder i et stormagasin i New York eller Chicago. Han rejste dog hjem drevet af depressionen efter Wall Street-krakket og blev antikvitetshandler i København. Så langt så godt.

Min far blev født i 1917 og nåede ikke meget af 1. verdenskrig, men var som modstands-aktiv under besættelsen, under jorden i (tror jeg) 4 år, og da mine forældre blev gift i 1944 kom der to vielses-attester ud af det. En med de ægte navne og en til at vise de tyske myndigheder. Det blev vist ikke nødvendigt, eller gik i hvert fald godt, så – så langt så godt kan man sige, også her. Men på den vis er både første og anden verdenskrig og en bestemt sort tirsdag for 90 år siden noget som både kom til at hænge sammen, og som spillede en rolle for mine nærmeste aner. Det er da meget sjovt synes jeg …

Tagged with: , ,
Posted in blog, historie, refleksioner